Icon

Kong Oscarsgate 26 – hybler sentralt i Bergen

Print Friendly and PDF
Bergen sentrum

Hybler i 2. – 4.etasje med felles kjøkken og bad. Strøm og fyring inngår i husleien.

 

Næringslokalene

Forretningslokaler i 1.etasje. Leietaker tegner eget strømabonnement. Á konto fellesutgifter avregnes én gang i året. Á konto fyringsutgifter avregnes én gang i året.

 

Generelt om eiendommen

Bygning fra 1700-tallet i tre etasjer og med full loftsark i gavlform og port på hver side. Den herskapelige bygningen ble i 1915 kjøpt av gullsmed Magnus Aase til bruk som kombinert privatbolig og verksted for Theodor Olsens Eftf., et firma Aase hadde overtatt i 1904. Da utsalget på Torgallmenningen brant ned under bybrannen 1916, ble det også innredet en meget elegant gullsmedbutikk som erstatning i 1. etasje. Med tiden ervervet Aase hele kvartalet ovenfor Jernbanestasjonen mellom Kong Oscars gate 79 og Stadsporten. Her lå Margrethe Fayes gutteskole, der flere kjente bergensere i sin tid var elever, blant andre senere teater- og festspillsjef Knut Thomassen og den katolske biskop John Willem Gran. Tidligere stod det også to lysthus på eiendommen, som først på 1800-tallet tilhørte Fredrik Bøschen, en av Bergens delegater til møtet for opprettelsen av Norske Rigsbank 1813 (informasjonen her er hentet direkte fra Bergen Byarkiv; for å lese enda mer se her Bergen Byarkiv).

Her finnes det litt foto og historikk fra den gang bygget var en: gullsmed- og juvelforretning.

Kong Oscarsgate er en gate i bydel Bergenhus.  Den nordligste delen av gata er et av Bergens eldste gateløp, og var i middelalderen (rundt 1300-tallet) kjent som Sutarestretet, etter alle skomakerne som holdt til her (Kilde: lokalhistoriewiki). Den har også hatt tilnavnet skredderstretet, rundt 1400-tallet da skomakerne flyttet vekk og skreddere tok over gårdene der.

For de spesielt interesserte har bandet Hjerteslag laget sangen Kong Oscars gate; se den her.

I nabolaget er den kjente restauranten Potetkjelleren som har lokale i Kong Oscarsgate 1A i en kjeller fra tilbake til 1400-tallet. Den er kåret til Bergens best restaurant i flere år av Bergens Tidende lesere.
 

Fasiliteter
    • Innleid trappevask
    • Vaktmestertjeneste
    • NextGentel tilgjengelig i alle hybler
    • Vaskemaskin tilgjengelig alle hybler

Kart

Registrer din interesse for denne boligen